Het einde van het Febo kraakpand

Ferdinand Bolstraat is gekraakt vanaf maart 2009 tot op heden (25 april 2012)

Het is zo ver!
Na 3 jaar is er dan een aanzegging tot ontruiming binnengekomen. Het pand zal hoogst waarschijnlijk ontruimd worden op basis van de niewe kraakwet.
2 Jaar lang hebben bewoners zich zeer actief verzet tegen de voormalige huiseigenaar.

In de 3 jaar zijn er roerige tijden geweest: Het kraakverbod, de rechtszaken en de ontruimingsbedreigingen door buurtagenten.
De civiele rechtszaken hebben wij keer op keer gewonnen, doordat de eigenaar op het laatste moment zich terugtrok of snoepreisjes naar China ondernam.

Antikraak op Ferdinand Bolstraat 6 III
Al die tijd woont het nichtje van de voormalige huiseigenaar anti-kraak boven het kraakpand. Zij kreeg elke 3 maanden ongeveer te horen dat zij een maand later moest vertrekken.Het is een klassiek voorbeeld wat van der Laan en zijn kornuiten veroorzaken: totale onzekerheid op de woningmarkt voor beginners,minima en studenten.  Niet alleen verkeerd het nichtje in permanente onzekerheid, zij betaald voor haar ‘antikraak’ contract 400,- per maand voor +/- 10m2. Hierboven komt  nog  het gas,water,licht en internet.

Wat is er met de eigenaren gebeurd?
De eigenaar is ongeveer na 1 jaar kraken failliet verklaard. De vrouw van de eigenaar heeft een langdurige celstraf uitgezetten voor onmenselijke arbeidsomstandigheden in hun restaurant op de Leidse straat. Een traan zullen we er niet om laten. Het pand is gekocht met een koffer vol geld. De eigenaar had het pand in begin 2009 ter gelijke tijd verhuurd aan twee huurders, waardoor er nog een jaren lange rechtszaak hier over is gevoerd met allemaal slachtoffers tot gevolg.

Wat is er geprobeerd voor het behoud van de woning?
In het beginsel hebben wij direct contact gezocht met de eigenaren om de begaande grond en de 1e etage te huren. De eigenaren hebben dit keer op keer afgewezen. In totaal zijn er meer dan zes pogingen gedaan om buitengerechtelijke oplossingen te vinden, waarvan een keer een serieus aanbod tot aankoop.  We kunnen constateren dat de eigenaren kansen hebben laten lopen.

Dankwoord
Tenslotte willen we afsluiten door iedereen te bedanken die ons geholpen heeft het pand te kraken, te behouden en de bemoedigende woorden in moeilijke tijden. Ons dank gaat bijzonder uit naar onze buurman Bart. Bart heeft zich altijd ingezet voor het behoud van ons pand tot in de rechtszaal aan toe. Helaas is Bart twee jaar geleden plotseling overleden. We missen Bart in ons oude gedeelde tuin, de klimhal en de bekende rotsblokken van Fontaine Bleau.

Het is een bekend cliché, maar toch willen we er mee afsluiten:
“Ideeën ontruim je niet, kraken gaat door!”  –De voormalige bewoners van het Febo kraakpand

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: